diumenge, 28 de novembre del 2010

Protocol de col·laboració entre el Departament de Turisme i l'Ajuntament de l'Aleixar.


9 municipis del Camp de Tarragona promocionaran el seu turisme al voltant del modernisme, el llegat jueu, la Ruta del Cister i les figures de Jaume I, el rector de Vallfogona, i Pau Casals, entre altres

· El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a Tarragona, Àngel Xifré, ha signat avui protocols de col·laboració amb els ajuntaments de Reus, Salou, Mont-roig del Camp, l’Aleixar, Capçanes, Aiguamúrcia, Vallfogona de Riucorb, El Vendrell i Calafell sengles protocols de col·laboració per a la promoció conjunta dels recursos turístics intangibles.

· El Pla de Recursos Turístics Intangibles de Catalunya identifica prop de 2.000 recursos intangibles arreu de Catalunya. Amb aquests convenis, ja s’han subscrit 164 protocols de col·laboració arreu de Catalunya.


Divendres, 26 de novembre de 2010.- El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a Tarragona, Àngel Xifré, ha signat avui amb els Ajuntaments de Reus, Salou, Mont-roig del Camp, l’Aleixar, Capçanes, Aiguamúrcia, Vallfogona de Riucorb, El Vendrell i Calafell, sengles convenis de col·laboració per promocionar els recursos turístics intangibles de les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp, el Baix Penedès i la Conca de Barberà.

Amb els protocols signats avui, s’assenten les bases de la col·laboració entre el Departament i el món local, per promocionar els respectius recursos turístics intangibles, identificats pel Pla de Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, que localitza prop de 2.000 recursos intangibles arreu de Catalunya. Amb els d’avui, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, ja ha subscrit 164 convenis de col·laboració en matèria d’intangibles amb municipis d’arreu de Catalunya.

Reus
El Pla situa en el municipi de Reus els recursos intangibles ”Les figures del general Joan Prim, d’Antoni Gaudí i la ruta del modernisme”, considerats prioritaris i vinculats, el primer, a la marca setena Catalunya de la il·lustració a les repúbliques (1740-1875) i, les altres, a la vuitena, Catalunya i la febre de l’or, catalanisme i anarquisme; en base a les quals vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquests intangibles que s’ordenaran al voltant dels recursos esmentats.

Salou
El Pla situa en el municipi de Salou el recurs intangible “La figura de Jaume I i l’expansió cap a la Mediterrània”, considerat preferent i vinculat a la marca cinquena La Catalunya dels monarques: l’esplendor medieval (1200-1500); en base a la qual es vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquest intangible.

Mont-roig del Camp
El Pla situa en el municipi de Mont-roig del Camp el recurs intangible ”La figura de Joan Miró”, vinculat, a la marca desena “La Catalunya de la creativitat i de les llibertats (1980-actualitat)” i que queda emmarcada dins un pla per impulsar els “Genis, genialitat i territori”; en base a la qual vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquests intangibles.

L’Aleixar
El Pla situa en el municipi de l’Aleixar els recursos intangibles següents: “La ruta cultural Mir-Manent”,“El llegat jueu” i “La ruta del Carrasclet (PR-C88)”. El primer el vincula a la marca desena, La Catalunya de la creativitat i de les llibertats”; el segon a la marca cinquena “La Catalunya dels monarques: l’esplendor medieval (1200-1500)”, ja que es tracta d’un dels municipis inclosos en la guia “La Catalunya jueva. Viatge per les terres d’Edom” (editada per la Direcció General de Turisme) i el tercer a la marca sisena “La Catalunya rebel (1500-1740)”. En base a aquestes marques es volen desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquests intangibles.

Capçanes
El Pla situa en el municipi de Capçanes el recurs intangible “La figura de Pere Joan Barceló, Carrasclet”, considerat prioritari i vinculat a la marca sisena, La Catalunya Rebel (1500-1740); en base a la qual es vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquest intangible.

Aiguamúrcia
El Pla situa en el municipi d’Aiguamúrcia diversos recursos intangibles relacionats amb el Monestir de Santes Creus i que s’han considerat prioritaris (amb tres estrelles): la ruta nacional (impulsada per la Direcció General de Turisme) “Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya” i que el Pla vincula a la marca temàtica quarta “El naixement de Catalunya (700-1200)” i “La Ruta dels panteons i les tombes dels reis i les reines de la Corona d’Aragó”, la qual el pla vincula a la marca cinquena “La Catalunya dels monarques: l’esplendor medieval (1200-1500)” i en destaca especialment els panteons reials de la “Ruta del Cister”; en base a les quals vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquests intangibles.

Vallfogona de Riucorb
El Pla situa en el municipi de Vallfogona de Riucorb el recurs intangible “Ruta literària de Francesc Vicent Garcia, rector de Vallfogona”, vinculat a la marca sisena “La Catalunya rebel (1500-1740); en base al qual vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquest intangible.

Calafell
El Pla situa en el municipi de Calafell el recurs intangible considerat prioritari i vinculat a la marca tercera La Catalunya dels ibers, grecs, romans i visigots (800aC-700dC), en base a la qual vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquests intangibles que s’ordenaran al voltant del recurs “La Ciutadella de Calafell”.


El Vendrell
El Pla situa en el municipi del Vendrell els recursos intangibles considerats preferents i vinculats, respectivament, a les marques vuitena Catalunya i la febre de l’or, catalanisme i anarquisme (1875-1930) i a la desena La Catalunya de la creativitat i de les llibertats, en base a les quals vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic dels intangibles següents: a) la “Ruta literària d’Àngel Guimerà”, per impulsar la consolidació de la iniciativa “Espais Escrits-Xarxa del Patrimoni Literari Català” que integra les cases-museu d’acreditats literats i promou la divulgació del seu llegat a través de rutes literàries i b) “La figura de Pau Casals”.

El marc: el Pla d’Implementació i el Catàleg de Recursos Turística Intangibles de Catalunya

El Departament, a través de la Direcció General de Turisme, ha firmat ja altres 18 convenis de col·laboració en matèria d’intangibles amb diferents municipis catalans. Aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla d’Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, que ha impulsat el Departament i que identifica prop de 2.000 recursos intangibles arreu de Catalunya, tots ells amb potencial de ser posats en valor turístic.

La realització del Pla i també del Catàleg de recursos turístics intangibles de Catalunya s’emmarca en del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010, que ha impulsat el Departament a través de la Direcció General de Turisme, i que és el resultat de tres anys de treball en el qual hi han col·laborat diversos equips interdisciplinars i prop una cinquantena d’especialistes.

En aquest sentit, la iniciativa té la voluntat de d’esdevenir un instrument útil, que impulsi la creació de productes turístics de referència, que sigui capaç d’integrar les ofertes disperses i consolidar la posició de Catalunya com a destinació turística integral de qualitat. D’aquesta manera es pot multiplicar de forma exponencial l’oferta del país en el camp del turisme cultural, tan de cara al turisme domèstic com respecte al turisme internacional. El Departament ha editat uns 500 exemplars d’aquest Pla, que també es pot consultar a través del web del Departament.